nnnnnn
close
O dobrych bakteriach

O dobrych bakteriach

Ostatnio miałam nieprzyjemność zachorować. Jest to naprawdę marna atrakcja, zwłaszcza jak sie jest w ciąży, a cała przygoda kończy się na antybiotyku. Jak dla mnie scenariusz nie tyle dramatyczny, co fatalny. Ciążową odporność mam mierną i każde kichnięcie synka lub męża kończy się dla mnie w najlepszym wypadku katarem i bólem głowy.

Dlatego też zaczełam szukać sposobu na to, by wzmocnić się i odbudować zszarganą penicyliną odporność. Witamina C, D oraz 100% sok z żurawiny to moja codzienność, dlatego potrzebne było wyciągnięcie mocniejszej artylerii w walce o zdrowie. W ten oto sposób, po spotkaniu z ludźmi mądrymi i wykształconymi w medycynie zabrałam się za produkcję…. jogurtu.

I choć powszechnie wiadomo, że nabiał i katar to połączenie wybuchowe, to jogurt bogaty w żywe bakterie okazał się być strzałem w 10. Raz, że jest to dla mnie dość przyjemna terapia, gdyż bardzo lubię jogurty a dwa, że odkryłam w sobie nowy talent związany z wytwarzaniem tego fermentowanego posiłku. Największe było moje zaskoczenie, gdy okazało się, że  zrobienie jogurtu to litr mleka, zakwaska z bakteriami i około 10 minut pracy. Najtrudniejsze to podgrzanie mleka do 40 stopni, następnie wlewamy zakwaskę, dokładnie mieszamy i utrzymujemy mleko w cieple przez czas 8-12 godzin. Po tym czasie zyskujemy gęsty, pyszny i pełen dobrych bakterii jogurt, który możemy trzymać w lodówce do 7 dni.

Taki jogurt różni się od jogurtów kupnych tym, że ma 100% dobry skład. Ponadto bakterie z zakwasek są zróżnicowane i żywe, dzięki czemu regularnie spożywany jogurt poprawi nie tylko naszą odporność, lecz także pozwoli skutecznie walczyć nam z infekcjami, grzybami czy drożdżakami w organiźmie. Dzieje się tak, ponieważ dobre bakterie kolonizują nasz układ trawienny, zwłaszcza jelito grube, które jak pokazują ostatne badabia jest właśnie odpowiedzialne za nasze zdrowie, odporność oraz dobre samopoczucie. Co więcej, większość chorób i infekcji bierze się właśnie z osłabionej pracy i nieprawidłowej koloniacji jelit, co skutkuje osłabioną odpornością.

Jogurt to zatem nie tylko smaczna ale także bardzo zdrowa przekąska, a w połączeniu ze świeżymi truskawkami, malinami lub morelami to także wyśmienity deser!

Aleksandra Mijakoska

Aleksandra Mijakoska

Z wykształcenia etnolog i medioznawca. Mama, żona i dziennikarka na pełen etat. Uwielbiam podróże, kocham zdrową i dobrą kuchnie. Dbam o rozwój swój i swoich najbliższych. Rodzicielstwo bliskości i porozumienie bez przemocy, to coś w co wierzę. Poza tym piszę o zdrowiu, urodzie i stylu życia.

Jak zadbać o skórę na wiosnę

Przedszkolak po raz pierwszy

1 Comment

  1. Tak, jogurty są bardzo korzystne dla zdrowia, ale nie wszystkie! Niestety bardzo często jak widzę skład jogurtu to aż czuję zniesmaczenie tym, że z tak prostego produktu można było zrobić taką tablicę mendelejewa;D

Leave a Response